Bokrecension

Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna

Av William Joyce

Kabusa böcker 2012

 

Morris Lessmore älskar böcker och skriver på sin egen berättelse, berättelsen om hans liv med ”sina glädjeämnen och bekymmer, om allt han kände till och allt han hoppades på”. Redan på sidan två blir det dramatiskt och allt blir kaos. Till och med textens bokstäver flyger iväg i ovädret som drabbar Morris. Han träffar en dam som dras i luften av flygande böcker, böcker som får Morris att leva upp igen. Så fortsätter berättelsen med lätt surrealistiska bilder med mustiga färger. De för tankarna till en annan tid, då de som är gamla nu var unga.

Denna bok är mycket mer än en stor härlig bilderbok med helt fantastiska bilder. Den handlar inte bara om kärleken till böcker utan är också en berättelse som rymmer stora ämnen som: livet, mening, värde, döden och vad vi lämnar efter oss. Här är en flygande bok en berättelse och ett liv. Alla är olika men lika värdefulla och med förmågan att förvandla en annan människa som tar sig tid att läsa.

Jag tycker att boken passar både till att läsas högt för små barn, men också att läsas själv av barn, ungdomar och vuxna. Den har olika djup som olika åldrar kan ta del av. När jag hade läst boken för mina små pojkar (som var helt uppslukade av bilderna) kände jag mig själv rörd av berättelsen och ville läsa den en gång till!

 

Malin Wennerhult