Etymologi

Jag har länge varit intresserad av etymologi. Det handlar om ords ursprung och betydelse. Hur fick ordet sitt namn och hur har ordet utvecklats? Vilka ord är det släkt med?

C.S Lewis som skrev Narnia-böcker har använt riktiga ord när han gav karaktärerna sina namn. Att hans kristus-gestalt Aslan fick sitt namn är ingen slump. För aslan betyder lejon på turkiska. 

Detta ville jag ge mina karaktärer också: namn som betyder något på riktigt. Så jag ägnade mig åt lite språkforskning och sökte på internet i lexikon och etymologiska ordböcker. 

Athir
Jag ville ge skaparen och godheten i min fantasivärld ett vackert namn. Jag sökte på ord för ”fader” på olika språk. Och jag hittade ordet athir som betyder fader på fornirländska. Det lät som ett bra fantasy-namn. Därför fick gudomligheten heta Athir och han fick ge namn åt riket också, nämligen Athirion. 

Schedwian
En lömsk karaktär som får stor betydelse i alla mina tre böcker ville jag också ge ett betydelsebärande namn. Jag sökte på ord som betydde ondska men hittade inget som jag tyckte passade. Men när jag sökte på skugga fick jag napp. Jag hittade två gamla engelska ord: schadowen och sceadwian. Av dessa två ord skapade jag ett nytt namn: Schedwian. Ordet hade en klang som jag tyckte om, det lät som ett fantasynamn och betydelsen passade perfekt. 

I Kristallhjälmen finns det också en person som har fått ett betydelsebärande namn. Men det avslöjar jag inte nu.