Etymologi 2

Flera har frågat mig hur jag kom på namnen till karaktärerna i fantasyserien Uppdrag i Athirion. 


Jag har tidigare skrivit om mitt intresse för etymologi. I det blogginlägget berättade jag också om hur Schedwian och Athir fick sina namn. 

Arvid
Eldskölden börjar med ett samtal kring namnens betydelse. När jag och min man skulle ge våra pojkar namn tyckte jag att det var viktigt att namnen hade en bra betydelse. Vi funderade på Arvid till vår yngste son, men det gick bort för mig eftersom det betyder Örnskog. Det fick bli en bokkaraktär istället och Örnskogen satte igång min fantasi. 

Elly-lo och Anje-Li
I Eldskölden möter vi systrarna Elly-lo och Anje-li. De har fått inspiration av mina syskonbarn Angelina och Emmylou. 


Elnias och Gyam
Vägvisaren heter Elnias, vilket betyder hjort på litauiska. Snöleoparden heter Gyam, vilket betyder väktare på ungerska. Gyam är också den som vaktar Örnskogen. 

Cortesia
I Kristallhjälmen finns en kvinna som heter Cortesia. Det tar ett tag innan man helt säkert vet vilken sida hon står på. Men hennes namn kommer från ordet hjärta och betyder vänlighet, vilket är en ledtråd. 


När jag väljer namn letar jag på översättningar av ord i olika språk. Jag letar ända tills jag hittar ett ord som låter som ett namn passande i en fantasy-berättelse.

Här hittar du första inlägget om etymologi:
http://malinwennerhult.se/blog/etymologi