Förutsägelser

Jag gillar böcker som har förutsägelser, profetior och legender som ger en föraning om att det som händer är del av en större plan.

En av de stora tjusningarna med advent tycker jag är profettexterna från Gamla testamentet. Där står om en kung som ska rida in i Jerusalem på en åsna, om ett barn som ska födas och om att ”det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus”.  När sedan julberättelsen drar igång refererar änglar och gamla män till dessa förutsägelser.

I barnlitteratur finns också förutsägelser som förbereder den blivande hjälten på vad som ska hända. Mio får ett äpple och ett brev som beskriver en pojke som ska resa genom natt och dag och i sin hand ska han ha ett gyllene äpple. Och i Narnia finns det gamla texter om stenbordet.

Min bok Eldskölden har också en förutsägelse. En av Athirions legender sedan urminnestider säger att en pojke från främmande land med örnbälte och falkskor ska komma. Han är den värdige böraren av Eldskölden. Arvid växer mer och mer när han förstår vad som väntar honom.

Jag tror att berättelser kan ge hopp till barn och till folk. Och min tro är att julens huvudperson (och då tänker jag inte på tomten...) faktiskt kom för att vara vårt ljus och hopp.

”Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus. Över dem som bor i dödsskuggans land ska ljuset stråla fram.” (Jesaja 9:2)

Med önskan om en fin adventshelg.